Bliver flygtningestrømmen stoppet af aftalen mellem EU og Tyrkiet?

Bliver flygtningestrømmen stoppet af aftalen mellem EU og Tyrkiet?

I et forsøg på at bremse flygtningestrømmen, fra Tyrkiet og til Grækenland og videre op i Europa, indgik EU i marts 2016 en aftale med den tyrkiske regering. Ifølge aftalen skal Tyrkiet tilbagetage alle “nye irregulære migranter”, som sejler til græske øer efter 20. marts.

EU-landene vil modtage én syrer fra flygtningelejrene i Tyrkiet for hver syrer, der sendes tilbage til Tyrkiet. For at ødelægge motivationen til at rejse illegalt til EU, giver man fortrinsret til flygtninge, som ikke tidligere er “rejst ind eller forsøgt at rejse ind i EU”.

Skal forhindre illegale ruter

Derudover skal Tyrkiet tage ”alle nødvendige skridt for at forhindre nye illegale ruter over hav eller land” fra Tyrkiet til EU i at opstå. Når de illegale overfarter fra Tyrkiet til Grækenland er reduceret”, vil EU-landene igangsætte et humanitært modtageprogram for flygtninge. Her vil en koalition af frivillige lande tilbyde at tage imod syriske flygtninge fra lejre i Tyrkiet. Danmark er ikke blandt de frivillige lande. Til gengæld for Tyrkiets indsats betaler EU 6. mia. Euro til landet. Desuden skal tyrkiske borgere skal have ret til visum-fri indrejse i alle 28 EU-lande.

Tyrkere skal bekæmpe korruption

EU har stillet som betingelse, at Tyrkiet opfylder i alt 72 kriterier. Eksempelvis skal tyrkerne bekæmpe korruptionen, samarbejde effektivt med Europol og revidere lovene mod terrorisme, så de ikke kan bruges mod journalister og oppositionen. Aftalen indeholder også en række bestemmelser, som skal fremme processen frem mod en optagelse af Tyrkiet i EU.

Siden aftalen blev indgået er det dog ikke gået helt så stærkt med de forskellige elementer, som regeringslederne i EU havde håbet. Ganske vist er flygtningestrømmene ved at aftage ganske betragteligt, men den tendens var allerede tydelig, inden man indgik aftalen. Derudover går det meget langsomt med at få sendt flygtninge og emigrater tilbage til Tyrkiet fra Grækenland. Samtidig er der en stor diskussion om, Tyrkiet vil være i stand til at opfylde alle 72 betingelser, hvoraf mange handler om øget demokratisering. Ikke mindst i lyste af den politiske situation efter det mislykkede kupforsøg, hvorefter Præsident Erdogan lavede en historisk voldsom udrensning af formodede oppositionelle i hæren, politiet, i undervisningssystemet ligesom hundreder af kritiske journalister blev fyret. I skrivende stund (september 2016) er der således ikke givet visumfrihed for alle tyrkere.

Bliver flygtningestrømmen stoppet

Kæmpe flygtningelejr nær Nizip i Tyrkiet: Kilde: EC – Audiovisual Service / Photo: Yasin Akgül

Frygter masseindvandring

I Danmark er aftalen blevet kritiseret af Dansk Folkeparti, der frygter masseindvandring fra Tyrkiet, når der ikke længere kræves visum for tyrkere til EU. Søren Espersen udtalte 3. maj 2016 til Berlingske, at det er et ”udtryk for stor impotens i EU, at man må bede et tredjeland om at beskytte sine ydre grænser. På den måde er visumfrihed til tyrkerne udtryk for EUs impotens, og hvis EU ikke kan gøre det, så må medlemslandene selv kontrollere deres grænser, og det er også det, vi nu ser rundt omkring.”

Enhedslisten har også kritiseret regeringen og EU: ”Venstre vil alligevel ikke stoppe EU-optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet. For Kristian Jensen er det ikke slemt nok, at det tyrkiske regime har lukket over 100 medievirksomheder, arresteret omkring 20.000 og fyret op mod 100.000 offentligt ansatte fra deres stillinger, inklusiv dommere. Der skal mere til. Meget kan man sige om EU og Venstre, men tolerante overfor undertrykkelse af menneskerettighederne, det er de sgu”. Søren Søndergaard 14.8 2016, Facebook

 

Læs mere:

Fælles udtalelse EU/Tyrkiet om aftalen

Spørgsmål og svar vedrørende EU/Tyrkiet-aftalen:

We will be happy to hear your thoughts

Skriv et svar

UA-84884983-1
Eu migrantflygtninge