Udvist og myrdet efter ophør af opholdstilladelse

Udvist og myrdet efter ophør af opholdstilladelse

Det handler om opholdstilladelse om morgenen kl. 6:00 den 30. juni 2015. Her banker politiet på døren hos to afghanske brødre i asylcenter Kongelunden på Amager. Brødrene skal udvises af Danmark.

Brødrene og deres familie er oprindeligt flygtet fra Afghanistan i 2010. Under flugten forsvinder faderen, mens moderen med i alt fem børn kommer til den iranske hovedstad Teheran, hvor de bor illegalt. Familien er shiamuslimer fra det persisktalende hazarafolk i Afghanistan og flygter efter, at faderen har været mishandlet og bortført, og efter at den ældste søn er blevet tvunget i en sunnimuslimsk koranskole. Fra Teheran sender moderen to af børnene Vahid og lillebroderen Abolfazl til Danmark. Senere forsvinder moderen også.

Har psykiske problemer

I Danmark får de to brødre afslag på asyl, og myndighederne mener heller ikke at kunne give dem opholdstilladelse begrundet i særlige omstændigheder. De har i alt opholdt sig 5 år i Danmark, da politiet banker på deres dør. Vahid er 23 år, Abolfazl er 16. Begge har psykiske problemer. Vahid plages af angst og er medicineret, mens lillebror Abolfazl beskrives som ængstelig. Han har mareridt, selvskadende adfærd, selvmordstanker og alvorlige koncentrationsproblemer. Psykologer vurderer, at Vahid ikke vil være i stand til at tage vare på sin lillebror.

Trods protester fra brødrenes advokat og fra deres kontaktperson, samt psykologer, Røde Kors og andre flygtningeorganisationer gennemføres udvisningen, og Vahid og Abolfazl bliver med fly sendt til Afghanistan, hvor de ikke længere har kontakt til familie eller venner.

opholdstilladelse

Billeder af de to afganske brødre i Danmark

Udlændingestyrelsen mener ikke, at der er tilstrækkeligt med grundlag til at antage, at brødrene vil blive forfulgt, og man vurderer, at brødrene har ”en så stærk tilknytning til Afghanistan, at de må antages at kunne indgå i det afghanske samfund”.

Lillebroderens skæbne

Udvisningen vækker opsigt i medierne. Flere aviser skriver om sagen. Der kommer læserbreve og et folketingsmedlem stiller spørgsmål til ministeren. I de næste måneder følger aviserne brødrenes skæbne.

I slutningen af september kommer der besked fra Vahid om, at hans lillebror, Abolfazl, er blevet myrdet af Taleban. ”De ved godt, at vi er hazara, og de har det ikke godt med os. De ved også, at vi kommer fra Danmark. De spurgte om alt muligt. Hvorfor vi var flygtet? De spurgte mig også om mine forældre«, forklarer Vahid til Politiken i telefonen 11. oktober 2015.

På flugt igen

Senere flygter Vahid igen til Iran, hvor han forsøger at skjule sig. Hans danske kontaktperson, juristen Lise Lomholt fortæller til BT, 28.9. 2015: ”Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det er rigtigt, hvad Vahid fortæller. Han ville aldrig forlade Kabul, hvis ikke det var rigtigt, at hans lillebror er død. De var meget knyttet til hinanden,«

 

opholdstilladelse

Storebror Vahid i en stille stund, mens han stadig var i Danmark.

Hun fortsætter: »Vahid kunne jo netop ikke klare sig selv og tage sig af sin bror. De havde ikke det netværk, som er en betingelse for at kunne have et liv i Afghanistan. Det er de danske myndigheders ansvar, at det er gået så galt, derfor må det også være deres ansvar at tage ham tilbage«. Politiken 24.11. 2015

We will be happy to hear your thoughts

Skriv et svar

UA-84884983-1
Eu migrantflygtninge